GEZICHTSDIAGNOSE

Uw gezicht liegt niet

De geneeskunde van China, Japan en landen in het Verre Oosten behoort tot de oudste van de wereld. Deze geneeskunst kan ons veel leren dat ook tegenwoordig praktisch bruikbaar is. In de westerse geneeskunst wordt een ziekte gediagnosticeerd door observatie van symptomen. De ervaren diagnosticus kan daartegen de ontwikkeling van een ziekte al waarnemen voordat zich specifieke symptomen zoals pijn vertonen. Het voornaamste gereedschap van de oosterse diagnose is de fysiognomie, de kunst om iemand te beoordelen op grond van zijn gelaattrekken of de kenmerken van zijn lichaam in het algemeen. "Uw gezicht liegt niet" is de titel van een boek van Michio Kushi over gezichtsdiagnose. De analyse van een gezicht is een onderdeel van de oosterse geneeskunst. Het geeft inzicht in de gezondheid en risico's.

Hoog risico op hartfalen diagnosticeren met gezichtsdiagnose

Het is een terugkerend probleem, vooral jongere sporters die te maken krijgen met acute hartproblemen met dikwijls de dood als gevolg. Medici krijgen het niet voor elkaar om hieraan een halt toe te roepen.

De conditie van het hart is aan de buitenkant dikwijls te zien. De neus in ons gezicht laat meestal zien of er een hartzwakte is. De vorm van de neus is hierbij leidend, zoals de aanwezigheid van een groef, rimpel op de neus en/of een gezwollen neus. Ook een bijvoorbeeld blauw/paarse verkleuring van de neus is, meestal in combinatie met een rimpel en zwelling van de neus een extra indicatie dat er een hoog risico is op hartproblemen.

Lees verder over het voorkomen van hartproblemen:

Lotte van der Zee, een succesvol model werd getroffen door hartfalen en kwam te overlijden.
Het Brugada-syndroom is een aandoening waarbij de elektrische functie van het hart is verstoord. Bij wie er aan lijdt, is er een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Niet iedereen merkt er iets van. Maar soms zijn er volgens de Hartstichting klachten als onregelmatige hartslag, duizelingen of flauwvallen. In het ergste geval kan iemand plotseling overlijden.


Vivan Reijs en Christan Eriksen kregen ook te maken met hartproblemen. Zij overleefden het gelukkig wel. Bij Lotte van der Zee, Vivan Reijs en Christian Eriksen was voor de acute hartproblemen goed te zien dat ze een hoog risico op hartfalen hadden.

Het voorkomen van hartproblemen, door op tijd bij een cardioloog onder controle en/of  behandeling  te komen, is belangrijk bij een hoog risico voor hartproblemen.  Het is vooral triest om te zien dat vooral jonge mensen als Lotte van der Zee en andere jonge mensen komen te overlijden door hartproblemen terwijl vooraf zichtbaar dat spoedig ingrijpen van groot belang is. Hartproblemen in het algemeen staat hoog op lijst van dodelijke aandoeningen, omdat problemen met het hart direct erg gevaarlijk zijn. Er is veel aandacht voor het hart en de nadruk versterkt vooral als er een hartaanval ontstaan is. Het is uiteraard beter om vooraf in te grijpen, dat lukt heel soms als er al acute klachten zijn. Verandering van eetgewoonten en leefstijl is vrijwel altijd zinnig. Maar best vaak worden wij verrast door hartproblemen, waarbij vooraf voor medici en leken weinig tot geen zicht was op de gebeurtenis.  De eeuwenoude oosterse gezichtsdiagnose zou een goede diagnostische techniek zijn als aanvulling op de westerse geneeskunst. Mensen met een van buitenaf zichtbare afwijking kunnen het beste een afspraak maken met hun huisarts om verder onderzoek te doen bij een cardioloog. Dat is een hele belangrijke stap om hartproblemen mede te voorkomen.

Met een gezichtsdiagnose is het mogelijk om een aandoening of ziekte in een vroeger stadium te signaleren, vaak zelfs voordat er klachten zijn of een reguliere diagnose wordt gesteld. Makkelijk te constateren zijn onbalans in hart, lever, nieren, darmen, feitelijk allen in de onderstaande tekening geschetste gebieden.

Doe direct een oosterse gezichtsdiagnose

Een hele gezichtsdiagnose kost 50 euro

Een gezichtsdiagnose voor het hart kost 25 euro

Vul het onderstaande formulier in en maak het bedrag over naar:
IBAN: NL06 ABNA 0535 3246 34
BIC: ABNANL2A
Ten name van: V.C.J. Gerdsen
Vermelding: gezichtsdiagnose

Na de ontvangst van de betaling en het formulier ontvangt u de diagnose binnen 3 werkdagen per e-mail. Afhankelijk van het resultaat ontvangt u passende adviezen.

naam
e-mailadres
leeftijd
diagnose
opmerking
foto bijlage

De foto moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • gezicht recht van voren
  • scherp en duidelijk
  • liefst genomen met daglicht en zonder (direct) flitslicht
  • geen make-up, bril of haar voor het gezicht en voorhoofd
 


Bepaalde plekken in het gezicht zijn een afspiegeling van de conditie van een orgaan.

Deze pagina is een onderdeel van The Macrobiotic Way bijgewerkt 6 januari 2023.